ULUSLARARASI SPORCU BESLENMESİ UZMANLIĞI (SNS)
Sporcuların beslenmesi, üzerinde dikkatle durulması gereken bir konudur. Antrenmanlarda üst düzey etkinlik sağlayabilmek için doğru beslenme büyük önem taşımaktadır. Fizyolojik açıdan çalışan kaslara yeterli enerjinin sağlanması ve performansın üst düzeye çıkması için sporcuların tükettikleri yiyecek ve içecekler sporcunun vücut ağırlığını, vücut bileşimini egzersiz sonrası toparlanma dönemini ve en önemlisi egzersiz performansını etkilemektedir.
Optimum egzersiz performansı için sporcuların, yeterli ve dengeli beslenmeye, hidrasyonu optimal düzeyde tutmaya, hızlı kilo kaybını en az seviyede tutmaya ve yeterli miktarda besin çeşitliliğini tüketmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden yapılan egzersize uygun enerji alımı, enerjinin besin öğelerine dağılımındaki denge, karbonhidrat tüketimi, egzersiz öncesi ve sonrası besin seçimi, yeterli sıvı alımı, beslenme açısından performansı belirleyen faktörler olmaktadır. Bu eğitim, profesyonel sporcuların doğru ve sağlıklı beslenmesi üzerine olan bir eğitimdir.
FONKSİYONEL TIP DİYETİSYENLİĞİ
Fonksiyonel Tıp Alternatif tıp değildir. Bilimsel ve bütünsel yaklaşımlı, hurafelere değil bilimsel kanıtlara dayanan bir tıp yaklaşımdır, hastalığın altında yatan nedenleri araştırır, hasta merkezli olarak çalışır ve bireyselleştirilmiş tedavi modelleri sunar.
Her kişinin genetik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörlerini ayrıntılı bir şekilde araştırır ve bu bulguları kişiye özel tedavileri planlamak ve daha iyi sonuçları almak için kullanır.
Fonksiyonel Tıp yaklaşımının anahtar öğesi olan beslenmeyi, klinikte kronik hastalıklardaki tedavi edici rolünü merkez alarak en güncel bilimsel çalışmalarla aktarmanın yanı sıra popüler tartışmalı konuları, pseudobilim efsanelerini ve beslenmenin doğru bilinen yanlışlarını derinlemesine ele alarak diyetisyenlerin yetkinlik ve mesleki prestijini artırmaktır.
Hangi hastalıklar için Fonksiyonel Tıp yaklaşımı Tedavi edici olur ?
Fonksiyonel Tıp temel olarak kronik inflamatuar hastalıklar ile ilgilenir.
- Otoimmün hastalıklar; Sedef, Multipl Skleroz, Romatoid Artrit, Haşimoto Tiroiditi, Tip 1 Diyabet vb. Hastalıklar, polikistikover.
- Bağırsak hastalıkları; İrritabl Bağırsak Sendromu, Ülseratif Kolit, Chron, sibo, gastrit, reflü, candida, kronik kabızlık
- Metabolizma hastalıkları; İnsülin Direnci, Tip 2 Diyabet , Kronik Yorgunluk
Sendromu, Fibromiyalji, Kemik erimesi (Osteoporoz),
- Depresyon
- Otizm (2-4 yaş arası tespit edildi ise) Alzheimer ( erken dönem) ve Parkinson Akne, Egzama, dermatit türleri.
GAPS TERAPİSTLİĞİ
GAPS; bağırsak ile beyin /beden arasındaki ilişkinin, Nöroloji ve Beslenme Doktoru Natasha Campbell-McBride tarafından uluslararası tescilli ifadesidir.
Çoğu kişinin çaresiz hastalık sandığı psikolojik/ psikiyatrik ve fizyolojik hastalıkların sebebi; hasarlı, geçirgen bağırsak duvarı ve anormal bağırsak florası nedeniyle beynin ve bedenin toksinlenmesidir. Bağırsak florasının ve bağırsak duvarının GAPS doğal tedavisiyle iyileşmesi sonucunda, beyin ve beden toksin yükünün etkisinden kurtulur ve bağırsakların kaynaklık ettiği hastalıklar da tamamen iyileşir.
Bağırsak florasındaki bakteri dengesizliği (disbiyozis) ve bağırsak dokusundaki hasar ve sızıntılı bağırsak (leaky Gut Syndrome) olduğunu belli eden semptomlar şunlardır:
- Ağız kokusu, Crohn, gastrit, gaz, hazımsızlık, irritabl bağırsak sendromu, ishal, kabızlık, kolik, kötü kokulu veya anormal görünümlü dışkı, mide ekşimesi, pamukçuk, reflü, şişkinlik, ülser, ülseratif kolit, gıda intoleranslarıdır.
Fizyoloji Sendromları ve Otoimmün Sistem Hastalıkları:
- Akne, alerjiler, anemi, saç dökülmesi, artrit, astım, bellek problemleri, çölyak, demans, tip 1 DM, egzama, eklem ağrıları, enzim ve hormon bozuklukları, gelişme geriliği, gıda alerjileri, gıda intoleransları, otoimmün tiroidit (haşimato), kolesterol problemleri, kronik yorgunluk, kulak enfeksiyonları, migren, MS (multipl skleroz), regl problemleri, parkinson, romatoid artrit, sedef, sistit, tansiyon problemleri, tiroit problemleri, uyku problemleri.
GAPS TEDAVİSİNİN AMACI:
Bağırsakların ve sindirim sisteminin sağlığına yöneliktir bunun için birinci ve en temel nokta bağırsak florasındaki bakteri dengesini sağlamaktır. Sağlıklı bir bağırsakta probiyotik adı verilen faydalı bakterilerin oranının yüksek, hastalık yapıcı patojen bakteri ve mantarların oranının ise daha düşük olması gereklidir. GAPS hastalarının tümünde ise patojenik flora oranı olması gerektiğinden daha fazladır ve bağırsak flora anormalliği vardır. Bu nedenle, GAPS beslenmesinde, probiyotik sağlayan fermente gıdalar ve hazır probiyotikler son derece önemlidir ve diyette önemli bir yeri vardır. Diğer yandan da, patojenleri besleyen ve onların çoğalmasını sağlayan karbonhidratlara yani şekerli ve nişastalı gıdalara diyette asla yer verilmez.
GAPS Tedavisi-Diyetinde ikinci önemli nokta; Leaky Gut Syndrome adı verilen geçirgen bağırsak yapısına sebep olan, ince bağırsak duvarındaki hasarı ve geçirgenliği iyileştirerek; toksinlerin, sindirilmeyen besinlerin, ağır metallerin, böcek ilacı gibi kimyasalların, katkı maddelerinin bağırsak çeperinden kana geçişini engellemektir. Böylece; bağırsak astarındaki hasar iyileşerek bağırsak geçirgenliği ve bağırsak geçirgenliğinden kaynaklanan gıda intoleransları ortadan kalkar; beynin, bedenin, bütün organların ve dokuların hasar görmesi engellenmiş olur. Detoksifikasyon yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleriyle hem var olan toksinlerden vücudu arındırmak, hem de yeni toksin girişinden vücudu korumaktır.
BİLİMSEL FİTOTERAPİ
Fitoterapi kelime anlamı olarak “Bitkilerle Tedavi” diğer bir deyişe “Bitkilerin zengin içeriğinden insan sağlığının korunması ve tedavisinde yararlanılması” şeklinde tanımlanmaktadır. Bitkilerin çay veya tablet, şurup gibi farmasötik şekiller halinde sağlığı korumak ve tedavi amacıyla kullanılmasıdır.
İnsan sağlığı söz konusu olduğundan Bilimsel Fitoterapi uygulamalarında güncel bilgilerin iyi takip edilmesi ve doğru bir şekilde yorumlanması önemlidir. Bitkisel ürünleri sadece bir şifa öznesi olarak değil, aynı zamanda riskleri bakımından da değerlendirmek sağlık mesleği çalışanlarının başlıca görevidir. Bitkisel ürünlerin bilimsel olarak kanıtlanmış etkinliğinin yanı sıra söz konusu oluşabilecek riskler, besin ve ilaçlarla uygulandığında söz konusu etkileşimleri de incelenecektir.
Fitoterapi Nasıl Uygulanır?
Fitoterapi uygulamalarında esas olan hastanın durumudur. Profesyonel muayene sonrasında hastanın ihtiyacı olan bitkisel ilaç olanakları belirlenebilir. Fitoterapinin alanlarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz;
- Göz hastalıklarında fitoterapi,
- Gastroenterolojide fitoterapi,
- Kadın hastalıklarında fitoterapi,
- Endokrinoloji ve metobolik hastalıklarda fitoterapi,
- Cilt hastalıklarında fitoterapi,
- Nörodejeneratif hastalıklarda fitoterapi,
- Onkolojide fitoterapi,
- İmmünomodülatör etkili fitoterapötikler,
- Fitoterapi ile semptomatik tedavidir.
SPOR GENETİĞİ VE NUTRİGENOMİK
Atletik performansta önemli olduğu bilinen dayanıklılık, güç, kuvvet, kas fibril boyutları, kas fibril kompozisyonu, esneklik, sinir-kas koordinasyonu gibi bileşenler genetik ile doğrudan ilişkilidir. Düzenli antrenman ile geliştirilebilen bir özellik olan atletik performansın, hem oluşmasında hem de gelişmesinde genetik faktörlerin katkısı yapılan çalışmalar ile ortaya konmuştur.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucu belli DNA dizisi değişimleri, en iyi atletik performansı elde etmek için genetik avantajları belirlemekte kullanılabilmektedir. Dayanıklılık, kuvvet, metabolizma, kardiyovasküler kapasite, sporla ilişkili yaralanmalara karşı hassasiyet ve bireysel beslenme gereksinimleri için daha iyi bir uyum ile ilişkili olabilecek genetik varyasyonlar ortaya çıkarılmaktadır.
Bireysel ve takım sporları için kişinin genetik yapısına uygun antrenman ve beslenme programlarının oluşturulmasının önemi giderek artmaktadır.
Spor genetiği analizi ile:
- Kas hücrelerinin yapısı ile ağırlık kaldırma ve dayanıklılık sporlarına genetik yatkınlık
- Genetik profile göre hangi egzersiz türünde güçlü olunduğu ve avantajlı yönler belirlenir
- Akciğerler yoluyla oksijeni absorbe etme ve uygun kaslara iletme yeteneği
- Oksidatif stres düzeyi, antioksidan ihtiyacı, antioksidan türü
- Koenzim Q10 aktivasyonu
- Sakatlanma riski, inflamasyon yanıtı
- İyileşme ve dinlenme fazları
- Maximum performans için kalori dengesi
- Atletik kariyer için stratejik plan oluşturma
Performans artırıcı besin öğeleri gibi kriterleri bireysel programınızda nasıl kullanabileceğinizi ve atletik performansınızı maksimum kapasiteye nasıl çıkarabileceğinizi öğrenebilirsiniz.