info@diyetisyenpoyrazaydas.com

Sık Sorulan Sorular
Buradasınız: Anasayfa / Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Sizden gelen bazı sık sorunların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Bir haftada kaç kilo verebilirim?
Belli bir zaman diliminde verebileceğiniz kiloyu etkileyen çok farklı etkenler olabilir. Başlangıç kilonuz, yaşınız, cinsiyetiniz, kan tahlili sonuçlarınız, herhangi bir hastalığınızın veya gıda intoleransınızın olup olmaması, günlük fiziksel aktiviteleriniz, geçmişte diyet yapmış olup olmamanız ve başka sebepler dolayısıyla her kişinin belli bir sürede verebileceği kilo farklı olabilmektedir. Bu sebeplerle bu soruların belirli bir cevabı olmamakla birlikte, ortalama olarak, haftada 0.5 kg ile 1.5 kg arasında, ayda ise 2 kg ile 6 kg arasında yağ kaybı hedeflenmektedir. Bu miktarlar kişiden kişiye veya haftadan haftaya değişebilmektedir. Ayrıca kilo kaybıyla ilgili en önemli nokta, kilo kaybının yağ kitlesinden olmasıdır. Kişiye özel hazırlanmamış veya internetten bulunarak yapılan diyetler kilo kaybını sağlayabilir, fakat çoğu durumda bu kilo kaybı ne yazık ki yağ dışı dokudan olmaktadır (örneğin kas kitlesinden) olmaktadır. Hızlı kilo vermektense kalıcı ve sağlıklı kilo vermeye dikkat etmelisiniz.
Diyete başlamak istediğimde nasıl bir yol izleyeceğiz?
Online diyet programı ile ilerlemek istiyorsanız kendi yaptığınız kilo ve bel çevresi ölçümü üzerinden, yüz yüze diyet programı ile ilerlemek istiyorsanız diyet ofisimizdeki profesyoneltartı ölçümünüz ile sürecimiz başlıyor. Ölçüm sonuçlarına ve kan tahlil sonuçlarınıza göre ideal kilo aralığınızı ve ideal vücut kitle endeks aralığınızı belirliyoruz ve sizlerle ilk görüşmemizde detaylı bir değerlendirme yapıyoruz. Bu değerlere ulaşmak için ne kadar süre ve neler yapmamız gerektiğine dair konuşup haftalık diyet reçetelerimizi oluşturmaya başlıyoruz. Haftalık (7 ila 10 gün aralıklar ile) kontrol seanslarında ölçümlerinizi tekrar yapıp, beslenme reçetenizi inceleyip, diyet reçetenizde değişiklikler yaparak ilerliyoruz. Bu süre içerisinde ayrıca sizlerle düzenli olarak WhatsApp üzerinden öğün takibi yapmaktayız
Kabızlık sorunum nasıl geçer?
Her gün mutlaka en az 1 kez, mümkünse 2 kez büyük abdeste çıkmak gerekir. Parça parça değil, muz şeklinde ve kıvamında olmalıdır. Kabızlıkta beslenme tedavisinde lif miktarı yüksek olan besinleri, zeytinyağını, keten ve chia tohumunu, kuru meyveleri (Özellikle mürdüm eriği), kivi ve karnıyarık otu olarak bilinen psylliumu diyetinize ekleyebilirsiniz. -Yeterli magnezyum aldığınızdan emin olun; magnezyum yetersizliği, kabızlığın bilinen en temel nedenlerinden birisidir. Kakao, avokado, yağlı tohumlar, kabak çekirdeği ve chia tohumu, muz ve koyu yeşil yapraklı sebzeler magnezyumdan zengin gıdalardır. -Su tüketiminizi arttırın; yeterli su tükettiğinizi anlamak için idrar renginizi kontrol edin. İdrarınızı açık renk görmeniz yeterli su tükettiğinizin işaretidir. -Probiyotik tüketiminizi arttırın; turşu ve sirke gibi fermente ürünlerden alabileceğiniz iyi bakteriler bağırsaklarınızı düzenlemeye yardımcıdır. Fermente ürünlerin yeterli gelmediği durumda uzman kontrolünde probiyotik desteklerden faydalanılabilir. -Yeterli egzersiz yaptığınızdan emin olun; fiziksel egzersiz, bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesine yardımcıdır. -Kan şekeri, insülin probleminiz varsa; baklagiller, kuru meyveler ve yulaf kepeğinden uzak durunuz.
Menapozda kilo vermem yavaşlar mı?
Yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesine menapoz dönemi denilmektedir. Kadınların adet döngüsünde önemli bir rol oynayan östrojenin üretiminin azalmasıyla birlikte 45-55 yaş aralığında bu döneme girilmektedir. Kilo alımı, sıcak basmaları, gece terlemeleri, uykusuzluk gibi faktörler menapoz belirtileridir. Fonksiyonel tıp bakış açısıyla beslenme (yangı oluşturan, kan şekerini hemen yükselten,işlenmiş, paketlenmiş gıdalardan uzak durulacak, ev yapımı, sebze ağırlıklı, ...), çevresel toksinler (solunan hava, içilen su, kullanılan makyaj malzemeleri, ev içi temizlik maddeleri vs), egzersiz (bedeni sağlıklı korumanın en etkili yolu), uyku/dinlenme ve stresten korunma yolları göz önünde bulunarak menapozda kilo vermenin yavaşlamaması için uygun bir beslenme reçetesi hazırlanmalı ve bir beslenme uzmanıyla birlikte çalışılmalıdır.
Kan tahlili olmadan diyete başlanır mı?
Kişiye özel beslenme programı oluştururken kişinin kan değerlerinin değerlendirilmesi büyük önem taşır. Kan tahlilleri vücudunuzun hormonal ve metabolik sistemleri hakkında analiz yapabilmeyi sağlar. Tıbbi öykünüzün net olarak anlaşılması, kan değerlerine istinaden uygun beslenme reçetesinin hazırlanması, vücuttaki herhangi bir vitamin-mineral eksikliğinin giderilmesi için kan tahlili yapılması elzemdir.
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın